Hoogvlieger: Sem van de Heuvel

“Nu ik op het vmbo zit merk ik dat je schoolniveau er niet zo veel toe doet. Je bent gewoon wie je bent.”

 

Even voorstellen…

Sem van de Heuvel

Naam: Sem van de Heuvel
Leeftijd: 14 jaar
Opleiding: Basisberoepsgerichte leerweg
Profiel: Horeca, bakkerij en recreatie
Leukste vak: Er zijn meer vakken die ik leuk vind. Zoals Bakken bij HBR. Maar ook het vak Bijzondere Keuken. Bij dit vak koken we gerechten uit verschillende landen. Iedere maand gaat het over een ander land. Deze maand is dat Frankrijk en maken we gerechten als ratatouille en crème brulee. Ook de kunstvakken spreken mij aan omdat je je daar creatief kunt uiten. Sowieso vind ik de vakken waarbij je iets met je handen kunt doen, veel leuker dan de hele dag stil zitten, schrijven en luisteren.
Stomste vak: Ik vind Engels lastig. Het lukt me wel maar het spreekt mij niet aan.
Na het vmbo: Ik heb nog geen idee. Het kan nu elke richting nog zijn.

Ik doe vmbo basis maar dat betekent niet dat ik niets kan. Ik kan juist heel veel! Dat wil ik ook aan andere leerlingen vertellen die vmbo gaan doen. Dat je niet bang moet zijn dat mensen je uitlachen. Je hoeft je echt niet te schamen als je vmbo doet!

Trots op vmbo
Toen ik nog op de basisschool zat, dacht ik altijd dat het vmbo voor dommere leerlingen was. Zo voelde ik mij ook. Ik vond het ook jammer dat ik dan langer naar school zou moeten om iets te bereiken. Maar, nu ik op het vmbo zit merk ik dat je schoolniveau er niet zo veel toe doet. Je bent gewoon wie je bent. En bij mij past het veel beter om iets met mijn handen te doen. Ook ben ik heel sociaal en een goede leerling. Stoer doen en een grote mond hebben is niets voor mij. Ik ben liever op de achtergrond, samen met mijn vrienden.

Zelf hoor ik eigenlijk geen negatieve verhalen over het vmbo in mijn omgeving. Mijn broer doet praktijkonderwijs, mijn zus studeert en ik doe vmbo. Het is allemaal goed als het maar bij je past. Hierover voorlichting geven op mijn oude basisschool lijkt mij heel erg leuk. Ik heb er zin in!