Hoogvlieger: TESSA BERNS

“Werkt als vrijwilliger in de zorg”

 

 

Even voorstellen…

TESSA BERNS

Leeftijd: 15 jaar
Opleiding: vmbo-basis met extra ondersteunende leerweg
Profiel:
Zorg en Welzijn
Leukste vak:
Creatieve vakken en PPO-uren. Ik vind het leuk om met mijn handen te werken en met veel verschillende vakken kennis te maken. 
Stomste vak:
Engels, omdat ik daarvoor alleen maar onvoldoendes haal, maar ooit gaat het lukken daar werk ik hard voor.
Na het vmbo wil ik de opleiding ouderenzorg bij ROC AVENTUS Apeldoorn doen. Ik werk nu al als vrijwilliger bij Sainte Marie, één van de woonzorgcentra voor ouderen van KleinGeluk in Apeldoorn. Ik heb net mijn vrijwilligerscontract getekend. Het werk is zo dankbaar, daar wil ik graag mijn beroep van maken.

Ik ben klassenvertegenwoordiger waarbij ik allerlei dingen voor de klas regel. In de pauze komen we bij elkaar met andere klassenvertegenwoordigers. Ook zit ik regelmatig met de directeur om tafel en spreek hem soms aan in de gang voor vragen uit de klas. Ik vind het leuk om andere leerlingen of mijn vrienden te helpen als zij problemen hebben. Ik merk, dat ik bepaalde inzichten heb en al meer volwassen ben in mijn doen en laten.

Trots op vmbo

Ik ben trots dat ik op het vmbo zit omdat dit onderwijs is waar je kennismaakt met veel verschillende richtingen en het meest doet met je handen. Door de praktijkvakken en stages ervaar je hoe iets echt is. Je krijgt alle ruimte om een goede keuze te maken wat bij jou past en dat ontdek je op deze manier heel snel.

Mensen doen soms denigrerend over vmbo-onderwijs en denken dat het alleen voor dommeriken is. Om later je werk goed te doen hoef je niet perse slim te zijn, je moet bijvoorbeeld ook empathisch zijn zoals in de zorg. 

Vmbo is gewoon goed onderwijs en dat wil ik op een hoger niveau op de kaart zetten.  Ik wil voorlichting geven op basisscholen en aan kinderen vertellen dat zij hun eigen keuze moeten maken en niet hetzelfde doen als hun klasgenootjes. Ik hoop ook mensen die alleen naar een hoger niveau kijken te interesseren voor het vmbo. Je hebt gewoon echt vmbo-mensen nodig voor heel veel beroepen om alle werk te doen.