jafar arias / PROFvoetballer

“Het vmbo is een brede opleiding en geeft een goede basis voor later. “

 

Bekijk mijn film

Naam: Jafar Arias

Opleiding: Kaderberoepsgerichte leerweg op het vmbo. Daarna Sport & Bewegen op het ROC in Groningen.

Favoriete vak van vroeger: Gym. Ik ben sportief en kan in sport mijn ei kwijt. Ik vond Engels ook leuk omdat ik daar wel goed in was.

Minst favoriete vak van vroeger: Handenarbeid. Daar was ik niet goed in en het interesseerde me niet zoveel. Ik kon er nooit echt de motivatie voor vinden.

Huidige baan: Voetballer bij FC Dordrecht

Even voorstellen…

Jafar

Toen ik zes was ben ik begonnen met voetbal bij AGOVV in Apeldoorn. Op mijn zestiende werd ik gescout door FC Groningen. Er waren meerdere clubs die interesse toonden, maar bij FC Groningen had ik het beste gevoel. Ik was heel blij dat ik de kans kreeg om me te verder te ontwikkelen in het voetbal. Van jeugdvoetbal bij FC Groningen ben ik naar het eerste van FC Dordrecht gegaan. Daar speel ik nu drie seizoenen. In 2016 heb ik tijdens een wedstrijd een dubbele beenbreuk opgelopen door een tackel van de keeper. Ik moest er daardoor een jaar tussenuit. Dat was echt balen. Dit seizoen kon ik gelukkig weer aansluiten.

Bij FC Dordrecht trainen we – soms meerdere keren per dag – van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag spelen we een wedstrijd en op zaterdag hebben we een uitlooptraining om spierpijn te voorkomen. Zondag is mijn vrije dag.

Ik heb dit seizoen een goed seizoen gespeeld en er wordt nu door meerdere clubs aan me getrokken. Dat is wel heel leuk. De kans bestaat dus dat ik volgend seizoen ergens anders speel. Mijn droom is om bekend te worden met voetbal en in de toekomst bij grotere clubs te spelen. Er is niet één bepaalde club waar ik graag zou spelen, maar het liefst een club in Engeland. Dat vind ik een toffe competitie. Als het niets wordt met voetbal, zou ik iets met kleine kinderen willen doen.

Het vmbo
Een vmbo-diploma biedt een goede basis voor later. Het is een brede opleiding en je leert van alles: van Engels tot sport. De praktische vakken hadden mijn voorkeur. Ik vond leren uit boeken niet erg, maar de praktijkvakken lagen mij beter. Mijn ervaringen met het vmbo zijn heel goed. Ik heb er belangrijke bagage opgedaan waar ik nu nog profijt van heb. Het heeft me bijvoorbeeld sociaal sterker gemaakt. En het was ook gewoon heel leuk en gezellig op school.

Tips voor huidige vmbo’ers
Let goed op in de les en haal je diploma. Dat is een goede basis voor later en zo’n papiertje telt echt. Probeer van elke dag te genieten. Ik ga nu al een aantal jaren niet meer naar school, maar ik mis die tijd soms wel.