jantine keuterink / geluidtechnicus

“Ik had havo advies, maar ben echt een doener. Het vmbo paste veel beter bij mij. “

 

Bekijk mijn film

Naam: Jantine Keuterink

Opleiding: Kaderberoepsgerichte leerweg op het vmbo. Daarna audiovisueel medewerker op het Deltion.

Favoriete vak van vroeger: GWiskunde vond ik leuk. De praktijkvakken bij metaalelektro ook. Ik vond het jammer dat we geen scheikunde kregen; dat had me ook leuk geleken.

Minst favoriete vak van vroeger: Gym. Ik vind gym niet erg, maar als enige meisje tussen al die jongens was dat toch minder leuk… Ik was sowieso het enige meisje in de hele techniekafdeling. Dat vond ik niet erg, ik heb altijd goed met jongens gekund.

Huidige baan: Programmatechnicus

Even voorstellen…

Jantine

Toen ik op de basisschool zat, gingen we op uitwisseling naar Polen. De lokale omroep ging mee voor een reportage. Zij waren héél enthousiast over hun werk en wilden me overhalen om eens langs te komen in de studio. Om van het gezeur af te zijn ben ik een keer gaan kijken. Dat was zó leuk dat ik er ben blijven hangen. Ik deed redactiewerk en de presentatie van radioprogramma’s. Als snel merkte ik dat ik de andere kant van het raam – waar alle bediening en knoppen zaten – ook wel erg interessant vond. Toen er ruimte kwam om dat te proberen vond ik het zo leuk dat ik er verder mee wilde.

Ik had eigenlijk een havo-advies maar ik wilde met mijn handen werken. Ik ben echt een doener. Laat mij dingen maar gewoon doen en proberen. Luisteren kan ik wel, maar na een uur word ik gek van het stilzitten. Daarom ben ik van de theoretische leerweg naar de kaderberoepsgerichte leerweg gegaan.

Omdat ik al wist wat ik later wilde, heb ik op het vmbo de richting metaal- en elektrotechniek gekozen. Na het mbo ben ik gaan werken als programmatechnicus. De meest korte uitleg van mijn werk is dat ik ervoor zorg dat mensen naar de radio kunnen luisteren. Ik verzorg het technische gedeelte; neem geluidsfragmenten op, start deze in of zorg dat er tijdens een live-fragment koppelingen gemaakt worden tussen de verslaggever ter plaatse en de studio. Ik rijd ook regelmatig met de satellietwagen. Met de satellietwagen zorg ik ervoor dat bijvoorbeeld de NOS rechtstreeks op de radio kan uitzenden wat er ter plekke gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de start van de eindexamens. Met de satellietwagen rijden we dan naar middelbare scholen en interviewen ter plekke leerlingen en docenten.

Het leukste van mijn werk vind ik klussen op het gebied van muziek. Vorig jaar heb ik er bij Serious Request in Apeldoorn bijvoorbeeld voor gezorgd dat alles op het podium van ‘Franks Feestje’ uitgezonden kon worden op internet. In de toekomst hoop ik nog meer van deze klussen te kunnen doen.

Het vmbo
Op het vmbo kon ik mezelf zijn, kreeg ik de tijd om dingen te leren en was het niet erg om fouten te maken. Ik gebruik in mijn werk nog steeds dingen die ik op het vmbo geleerd heb. De stelling van Pythagoras bijvoorbeeld! Ook mijn elektrotechnische kennis van het vmbo komt van pas. In een satellietwagen ben je volledig afhankelijk van jezelf. Als er een probleem is, moet je dat zelf oplossen. Toen een accu laatst niet goed meer werkte, heb ik met een elektrometer gekeken waar het misging in de kabel. Dat heb ik op het vmbo geleerd dus op dat soort momenten ben ik heel blij met mijn opleiding!

Het vmbo leidt op voor een vak en dat vind ik heel goed. Installatiewerk, automonteur, verzorgende… het echte handenwerk. Vakmensen hebben we hard nodig! Ik ben daarom ook trots op mijn opleiding. Het is een mooie basis voor je toekomst en met het vmbo kun je ver komen. Misschien ga je uiteindelijk nog naar de universiteit, maar zo niet dan is het ook goed.

Tips voor huidige vmbo’ers
Geniet van je schooltijd en van de kansen die je krijgt. Niet alles is even leuk, maar probeer wel goed op te letten. Je weet maar nooit wanneer je die kennis weer nodig hebt. Ik had echt nooit gedacht dat ik de stelling van Pythagoras zou gebruiken in mijn werk. Zo zie je maar weer.