Jimmy wijngaards / ondernemer

“Op het vmbo heb ik veel basiskennis opgedaan waar ik nu nog veel aan heb.”

 

Bekijk mijn film

Naam: Jimmy Wijngaards

Opleiding: vmbo

Favoriete vak van vroeger: Ik had niet echt een favoriet vak, maar de vakken die met handel te maken hadden vond ik het leukst omdat die het dichts bij mij lagen.

Minst favoriete vak van vroeger: Ik had niets met talen. Nu heb ik wel een beetje spijt dat ik daar niet wat meer aandacht aan heb besteed. Ik heb mijn talen nu hard nodig! Maar, ondanks dat lukt het uiteindelijk wel. Door het gewoon te doen in de praktijk.

Huidige baan: Eigenaar van WW Trading

Even voorstellen…

Jimmy

Toen ik op het vmbo zat handelde ik al in fietsen. Het was een leuke hobby die ik naast mijn school deed. Eigenlijk was het toen al duidelijk dat ik een ondernemer in hart en nieren ben. Inmiddels ben ik al tien jaar zelfstandig ondernemer en zijn de fietsen ingeruild voor caravans en campers. Ik heb een aantal mensen in dienst en er zijn inmiddels drie filialen. Naast het verkopen van het luxere segment en het runnen van een kampeerwinkel, bestaat het grootste deel van ons werk uit het verkopen van tweedehands caravans en campers. Ik heb klanten over de hele wereld, van Letland tot Bolivia. Klanten weten ons steeds beter te vinden. Wij besteden dan ook veel aandacht aan service en zorgen dat alles netjes geregeld is. Dat wordt gewaardeerd.

Het voordeel van zelfstandig ondernemer zijn, is dat je een bepaalde mate van vrijheid hebt. Ik kan in grote lijnen zelf bepalen hoe mijn dag eruit ziet en ik kom overal. Voor de caravans en campers komen we vaak op mooie plekken waar altijd een vakantiesfeer hangt. Ook de internationale contacten vind ik heel leuk. Maar er zitten ook flink wat haken en ogen aan. Ik ben 24/7 met mijn werk bezig en heb vrijwel geen vrije tijd. Het is echt heel hard werken. Daarom is mijn ambitie om het in de toekomst juist wat rustiger aan te doen om ook tijd over te houden voor andere dingen, zoals mijn gezin.

Het vmbo
Op school heb ik de basis geleerd voor de dingen die ik nu doe. Zoals administratie, handel, etaleren. Dat is best handig. Maar het meeste heb ik toch echt in de praktijk geleerd. Ik denk dat er veel meer ondernemers zijn zoals ik, die misschien niet zo’n hoge opleiding hebben, maar wel heel goed zijn in wat ze doen. Er zijn ook hoog geschoolden die maar heel weinig van de praktijk weten. Ik leer enorm veel tijdens mijn werk en doe iets wat goed bij mij past.

Tips voor huidige vmbo’ers
Ga je dromen achterna! Luister niet teveel naar anderen maar volg altijd je eigen gevoel. Dan kom je er vanzelf achter wat bij je past. Dit kan tussendoor ook weer veranderen maar dat geeft helemaal niet, als je je gevoel maar blijft volgen.