Tessa Berns wint Trots op vmbo

TESSA BERNS NIEUWE AMBASSADEUR TROTS OP VMBO

Gistermiddag vond de finale plaats van Trots op vmbo. Van de zeven geselecteerde hoogvliegers waren drie finalisten overgebleven: Robin, Tessa en Vera. Alle drie presenteerden zij zichzelf gisteren aan het publiek en de vakjury. Tessa ging er met de hoofdprijs vandoor en is het komende jaar ‘ambassadeur van het vmbo in Apeldoorn’.

Harry Kleinjan, beleidsmedewerker Jeugd en Onderwijs gemeente Apeldoorn en de twee ambassadeurs Kevin Diepeveen, Jongerenwerker Stimenz Apeldoorn en Mandy van der Linden, docent Nederlands op het KSG Apeldoorn hadden als vakjury de lastige taak om één van de drie hoogvliegers te selecteren als winnaar.

“Zonder de leerlingen van het vmbo wordt de kapotte waterleiding van een advocaat niet gerepareerd”, gaf Tessa het belang van de opleiding aan. “Wij maken kennis met veel verschillende richtingen en doen veel met onze handen. Door de praktijkvakken en stages ervaren we al snel of een bepaald beroep bij je past.”

Tessa wist de jury te overtuigen met haar enthousiaste presentatie over het vrijwilligerswerk dat zij doet. Ze serveert onder andere koffie aan bewoners van Sainte Marie. “Het is ontzettend leuk om oudere mensen te helpen en je kan veel voor hen betekenen.” Ze vertelde in haar presentatie dat het allerbelangrijkste is dat je iets doet wat bij je past. “Wanneer je er voor gaat kun je heel veel bereiken. Je kan na het vmbo ook allerlei vervolgopleidingen doen. Er zijn heel veel mensen die nu een groot bedrijf hebben, maar op het vmbo zijn begonnen.” Na het vmbo wil Tessa de opleiding ouderenzorg doen bij Aventus.

Tijdens het Juryberaad genoot het publiek van de freestyle-act van Dani Maksimov. Dani, beter bekend als Dani Apeldoorn of Rapper Dani, is 23 jaar en wil jongeren in Apeldoorn inspireren met zijn rapmuziek en freestyle optredens.

Harry Kleinjan reikte als voorzitter van de Jury de prijs van €500,- uit aan Tessa. Tessa had het lef om te zeggen dat het vmbo niet voor domme leerlingen is. Zij was zo overtuigend in haar presentatie hoe belangrijk het vmbo-onderwijs is dat zij is gekozen als nieuwe ambassadeur van Trots op vmbo.

De twee andere trotse vmbo-finalisten Robin Klomp en Vera Bosch wonnen beiden € 250,-. Robin combineert topsport met school en Vera heeft naast school haar eigen onderneming.