maarten dik / Communicatie & marketing

“Op het vmbo leerde ik dat je met inzet en goed je best doen al je dromen kunt najagen.”

 

Bekijk mijn film

Naam: Maarten Dik

Opleiding: Vmbo, havo, vwo en universiteit. Nu doe ik bedrijfskunde op de universiteit.

Favoriete vak van vroeger: Engels, daar was ik goed in. Ik had een leraar die goed kon uitleggen en mooie verhalen kon combineren met de lesstof.

Minst favoriete vak van vroeger: Biologie. Ik heb nooit echt interesse gehad voor de stof en heb het laten vallen zodra het kon. Niet mijn ding.

Huidige baan: Communicatie & Marketing bij Just4Future

Even voorstellen…

Maarten

Ik hoop een steentje te kunnen bijdragen aan de verduurzaming van onze maatschappij. Niet zozeer omdat we met z’n allen perse ‘groen’ moeten doen, maar omdat we slimmer kunnen omgaan met wat we hebben op aarde (grondstoffen, energie, etc). Ik wil proberen mijn hele leven te blijven te leren. Ik sluit niet uit dat ik na mijn opleiding ook nog parttime blijf doorleren. Het zou mooi zijn als ik ook wat werkervaring in het buitenland kan opdoen.

Het vmbo
Op ieder niveau hebben we talenten en krachten nodig: ook op het gebied van praktische beroepen. Het idee dat de theoretische leerwegen ‘belangrijker zijn’ of dat er wordt neergekeken op het vmbo is niet terecht. Mensen met (praktisch) vakmanschap hebben we net zo hard nodig. De kennis en vaardigheden die in het vmbo worden aangeleerd zijn dus niet minderwaardig. Het vmbo zorgt ervoor dat we ook mensen hebben die in vakgebieden als zorg, en techniek aan het werk kunnen. Deze mensen hebben we ook nodig in onze maatschappij – en hard ook! Misschien is er in onze maatschappij wel een te stevige focus op kennisbanen.

Door het vmbo is mij duidelijk geworden dat je met inzet en goed je best doen, je dromen kunt najagen. Laat je nooit zeggen dat je iets niet kunt. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor hoe ver je het schopt in het leven. Onderwijs is geen ‘verplichting’, maar een kans!

Tips voor huidige vmbo’ers
Blijf je dromen najagen en laat je niet ontmoedigen. Motivatie is een sterk middel om je doelen te bereiken. Daarnaast een tip voor de technische vmbo’ers: met de energietransitie gaan we nog heel wat technisch vakmanschap nodig hebben!