Melissa Essenstam / Docent Zorg en Welzijn

“Haal eruit wat erin zit!”

 

Bekijk mijn film

Naam: Melissa Essenstam

Opleiding: Vmbo kader, Zorg en Welzijn op het Cortenbosch. Daarna Pedagogisch Medewerker niveau 3, Rijn-IJssel Arnhem en Onderwijsassistent niveau 4 in een verkort traject. Tijdens mijn stage kwam voor mij de motivatie om verder te studeren op hbo-niveau voor docent Gezondheidszorg en Welzijn.

Favoriete vak van vroeger: Zorg en Welzijn. Toen dacht ik al dat het heel leuk zou zijn om hierin les te geven, maar dat dat voor mij was weggelegd als vmbo-leerling. Door na elke studie door te zetten heb ik dit toch gerealiseerd.

Minst favoriete vak van vroeger: Aardrijkskunde, de grondlagen etc. heb ik niets mee.

Huidige baan: Docent Zorg en Welzijn op het Cortenbosch in Apeldoorn.

Even voorstellen…

Melissa Essenstam

Zorg en Welzijn is heel breed met 4 profieldelen: Zorg, Gezondheid (kinderdagverblijf, jeugdzorg, sportschool), Omgeving en Activiteit (ruimte onderhouden, activiteiten voor doelgroep). Plus keuzevakken zoals uiterlijke verzorging, EHBO en Facilitaire dienstverlening. Je werkt in kleine groepen samen in veel verschillende vakken. Van elk werkveld krijg je iets mee en naast goed samenwerken ben je heel praktisch bezig.

Daarnaast doe ik samen met een collega het mentoraat. De uitdaging voor mij is om ervoor te zorgen dat leerlingen die als “lastig” worden ervaren de rust te bieden zodat ze gezien worden. Als ik dan een positieve terugkoppeling krijg van andere docenten merk ik, dat je echt verandering teweeg kunt brengen. Dat vind ik heel leuk, omdat je echt een band opbouwt met je mentorklas en dichtbij de leerlingen staat. Die speciale band met je mentorleerlingen is heel belangrijk en gaat verder dan een vertrouwensband omdat je echt kunt helpen, niet alleen met vragen over school, maar ook over hun thuissituatie. Je leert elkaar echt kennen.

Het vmbo

Omdat ik op het vmbo heb gezeten heb ik langere tijd gehad om mezelf te ontwikkelen. Door de verschillende vakken en stages kun je je breed oriënteren op een vervolgopleiding. Mede door deze vooropleiding heb ik HBO kunnen doen. Nu kunnen ze meteen doorstromen naar niveau 4.

Ook de weg via het mbo is goed omdat je op je 15e/16e nog niet goed weet wat je wilt. Door het vmbo/mbo-traject dat ik heb gedaan voelde ik me sneller thuis op het hbo. Het is een goede basis omdat je op het hbo heel zelfstandig moet kunnen werken. Het heeft mij geholpen om het binnen 4 jaar af te ronden.

Tips voor huidige vmbo’ers

Veel leerlingen willen graag werken en niet leren. Neem je tijd om te kijken wat je echt wilt, je moet nog zo lang werken. Als ik naar mezelf kijk, wil ik meegeven dat je na het vmbo vooral kijkt wat je er nog meer uit kunt halen. Probeer het gewoon, ook als je denkt dat het misschien te hoog gegrepen is.  Haal eruit wat erin zit!