Gerjan van Dijken: “Er zit hier ongelofelijk veel talent.”

“Je doet de kinderen die naar ons toekomen echt tekort.”

Verus publiceerde een interview met Gerjan van Dijken; directeur van Sprengeloo. Lees het hieronder:

“Je doet de kinderen die naar ons toekomen echt tekort,” zegt Gerjan van Dijken. De directeur van vmbo-school Sprengeloo uit Apeldoorn heeft het over de manier waarop over het beroepsonderwijs gesproken wordt. Met twee collega-scholen en de gemeente Apeldoorn startte hij de campagne Trots op vmbo. “Er zit hier ongelofelijk veel talent. Met Trots op vmbo laten we zien dat een vmbo-diploma volop kansen biedt voor een succesvolle toekomst.”

Aanleiding voor de gezamenlijke campagne is dat het aantal leerlingen op de Apeldoornse vmbo-scholen krimpt. Dat heeft twee oorzaken: “Naast krimp in de hele regio, speelt ook het imago van het vmbo mee,” zegt Van Dijken. “Die lijkt te zijn: ‘Als je niet goed kunt leren, kun je altijd nog naar het vmbo’. Daar maken wij ons echt heel druk over.”

Leren én vaardigheden
Ouders kiezen voor hun kind met vmbo-advies eerder een scholengemeenschap die ook havo/vwo aanbiedt, dan één van de drie vmbo-scholen. Van Dijken: “De mavo die wij als vmbo-scholen voeren is net zo goed als de mavo bij onze collega’s die ook havo/vwo aanbieden. Maar bij ons op school zitten kinderen die kunnen leren en nog veel beter met hun handen kunnen werken. Wij vragen vaardigheden van kinderen die misschien wel even belangrijk zijn als heel goed kunnen leren.”

Ambassadeurs
De vmbo-scholen hebben ambassadeurs aan zich verbonden. Oud-vmbo’ers vertellen in filmpjes wat ze nu doen en blikken terug op hun tijd op het vmbo. Daarnaast zijn derdeklassers in de race voor de titel Hoogvlieger. Leerlingen die zich die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden maken kans op de titel. Dit gaat dus verder dan het halen van hoge cijfers. Op 2 november vindt de verkiezing plaats van degene die een jaar lang vmbo-ambassadeur in Apeldoorn wordt.

Alles kiezen in Apeldoorn
De vmbo-scholen in Apeldoorn trekken samen op. Zo overlegden ze in het kader van VMBO Vernieuwd wie welke vakken ging aanbieden. “Zodat kinderen in principe alles kunnen kiezen”, legt Van Dijken uit. “We hebben allemaal onze eigen specialisatie en streven er gezamenlijk naar om in 2020 voor elke vmbo-school zo’n 150 nieuwe aanmeldingen binnen te krijgen. Maar de laatste tijd moeten we echt extra ons best moeten doen om dat te halen.”

Dat er misschien teveel vmbo-scholen in Apeldoorn zijn? Dat is een scenario waar Van Dijken nu nog niet aan wil. “De arbeidsmarkt trekt weer aan. Vmbo is geen tweede keus, maar een heel mooie opleiding die opleidt voor het beroep.”