Over de campagne

Alles wat je wilt weten over Trots op VMBO

Trots op vmbo

Laat de toekomst maar komen!

Het ‘waarom’ van deze campagne is heel simpel: een vmbo-diploma is iets om trots op te zijn! Het vmbo vormt een uitstekende basis voor veel beroepen en biedt volop kansen voor een succesvolle toekomst.

Geschiedenis
In 2017 sloegen de vmbo-scholen uit Apeldoorn en de gemeente Apeldoorn de handen ineen met Trots op vmbo. Na een eerste editie van de campagne (met als kers op de taart een bezoek van minister Arie Slob) besloten zij dat Trots op vmbo zó belangrijk was dat het een vervolg moest krijgen. Daarom ondertekenden ze in augustus 2018 een intentieovereenkomst voor drie jaar. Dat betekent dat jij de komende jaren nog kunt genieten van nieuwe verhalen van oud-vmbo’ers en hoogvliegers!

“Op het vmbo leerde ik dat je met inzet en goed je best doen al je dromen kunt najagen.”


Ambassadeurs van het vmbo

Wat doen leerlingen na het vmbo en mbo? Oud-leerlingen van Sprengeloo, Veluws College Cortenbosch en Edison College vertellen op deze website en de social media kanalen van Trots op vmbo met trots over hun werk en hun tijd op school. Lees bijvoorbeeld het interview met Kevin of bekijk de video van Mandy.

Hoogvliegerverkiezing
Tijdens de hoogvliegerverkiezing zoeken we naar leerling-ambassadeurs van Trots op vmbo. Derdejaars leerlingen van Sprengeloo, Veluws College Cortenbosch en Edison College die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden, kunnen meedoen aan de verkiezing. Vakmanschap, ambitie, creativiteit, maatschappelijke betrokkenheid… de verkiezing gaat niet over het halen van hoge cijfers.

Hoe werkt de verkiezing?
Leerlingen worden door hun mentor, klasgenoten of door hun ouders genomineerd voor de titel ‘hoogvlieger’. Uit deze aanmeldingen selecteren de vmbo-scholen elk drie leerlingen die doorgaan naar de volgende ronde: de online verkiezing. In oktober kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete hoogvlieger. Van alle hoogvliegers mogen de drie met de meeste stemmen van hun school zich tijdens het eindevenement presenteren aan een onafhankelijke vakjury. Deze drie hoogvliegers mogen de jury ervan overtuigen dat zij dé ambassadeurs zijn van het vmbo in Apeldoorn. De vakjury beoordeelt onder andere op presentatie, uitstraling en overtuigingskracht. De winnaar krijgt een geldprijs van €500,- die te besteden is aan zijn/haar persoonlijke ontwikkeling. De andere finalisten krijgen ook een geldprijs: €250,- te besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling. Van de winnaar en de andere finalisten wordt verwacht dat zij gedurende hun vierde leerjaar af en toe ‘optreden’ als ambassadeur. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of een voorlichtingsavond.

Tijdlijn 
20 mei
7 juni
Nominatieperiode
10 juni
14 juni
De drie vmbo-scholen selecteren elk drie hoogvliegers
9 okt
18 okt
Online hoogvliegerverkiezing. Stemmen!
29 oktBekendmaking drie finalisten
14 novFinale